EMDR

Wat is EMDR?

EMDR staat voor de afkorting: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Een ernstig ongeluk, een verkrachting, een gewapende overval, pesten of het verlies van een dierbaar persoon, zijn gebeurtenissen die diep ingrijpen in iemands leven. Er wordt in het geheugen een aantal facetten opgeslagen die maken dat deze ingrijpende gebeurtenissen negatieve invloed blijven uitoefenen op iemand zijn leven, hierbij spelen angst en een laag zelfbeeld vaak een grote rol.

EMDR leidt ertoe dat een traumatisch beeld heel snel en vaak in weinig sessies zijn emotionele lading verliest en dus minder pijnlijk wordt. Het vervaagt dus eigenlijk in uw geheugen, op deze manier bent u beter in staat om een trauma een plaats te geven en ervaringen uit uw verleden te verwerken. Een belangrijk voordeel is dat het voor de behandeling met EMDR niet noodzakelijk is om dit trauma helemaal uitvoerig te herbeleven.

Na 1 tot 4 behandelingen is 80 tot 85% van de cliénten weer in staat om de normale dagelijkse bezigheden te verrichten. De herinnering speelt niet langer een overheersende rol. De geschiedenis kan niet gewist worden maar de emotionele lading wordt sterk gereduceerd.

De ervaring van cliënten die EMDR hebben ondergaan zijn stuk voor stuk positief te noemen. Het beeld is vaak vervaagd in het geheugen en geeft geen emotionele reacties/sensaties meer. Een EMDR sessie geeft dus zeer snel resultaat en wordt als prettig ervaren.

 

Noot: deze praktijk heeft 11 jaar ervaring met het toepassen van EMDR, er wordt tijdens de intake wel gekeken of u hier op uw plaats bent. In sommige situaties zal er in overleg met de huisarts gekeken worden naar een andere mogelijkheid/behandelaar.